محاسبات جدید محقق ایرانی درباره بازگشت زلزله در ایران

پروفسور مانوئل بربریان از پیشگامان علم زلزله شناسی و زمین ساختی در ایران و از اعضای آکادمی علوم نیویورک از زلزله به عنوان یک فرآیند زایشی که باعث تشکیل کوه ها و فرونشست دشت ها می شود یاد کرد و گفت: بنابراین ، فرونشست و بالا آمدن که در این فرآیند رخ می دهد. زلزله اتفاق می افتد، بیوم های مختلف گیاهی و جانوری ایجاد می شود و اگر زلزله نمی شد و حرکت پوسته جامد زمین ایجاد نمی شد، بیوم های مختلف ایجاد نمی شد.

وی ادامه داد: اگرچه زلزله یک فرآیند زایشی است، اما اگر با زلزله هماهنگ زندگی نکنیم، متاسفانه می تواند مخرب باشد. از سوی دیگر، زلزله آزمایشگاه بزرگی است که می توان از آن عبرت گرفت.

بربریان با اشاره به زلزله های بزرگ در ترکیه و شمال سوریه گفت: برای مردم و رسانه ها در کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه، زلزله مانند تبی است که چند هفته طول می کشد و با فروکش کردن تب از خاطره ها محو می شود و تنها بازمانده ها آن هستند. کسانی هستند که همیشه با خاطره زلزله زندگی می کنند.

زمین شناس ایرانی آکادمی علوم نیویورک، زلزله را آزاد شدن ناگهانی انرژی کشسان زمین که به صورت موج منتشر می شود، می داند و ادامه می دهد: اولین موجی که از زلزله ساطع می شود، موج P یا همان موج P است. اولین موج و اولین موجی است که مردم در زلزله احساس می کنند. سرعت این موج 6 کیلومتر در ثانیه (معادل 21600 کیلومتر در ساعت) است.

وی موج دوم یا S را موج دیگری از رخدادهای لرزه ای دانست که سرعت آن 4 کیلومتر در ثانیه (14400 کیلومتر در ساعت) بود و خاطرنشان کرد: دانشمندان می توانند کانون زلزله را از اختلاف زمانی سرعت این دو تخمین بزنند. انواع امواج، در حالی که بر این اساس می توانند قبل از وقوع زلزله هشدارهای به موقع ارائه کنند، همانطور که در سال های اخیر کشورهای ژاپن و آمریکا در این زمینه به شهروندان خود هشدار داده اند.

پیش بینی و پیش بینی زلزله

بربریان با بیان اینکه برای پیش‌بینی زلزله به داده‌های دو عامل «زلزله‌های گذشته» و «رفتار گسل» نیاز داریم، گفت: پیش‌بینی برای مناطقی مانند هیدرولوژی، هواشناسی و آتشفشان‌ها آسان‌تر از پیش‌بینی زلزله است. زیرا در پیش بینی ابرهای هواشناسی با سرعت 4 کیلومتر در ثانیه و 6 کیلومتر در ثانیه حرکت نمی کنند.

وی گسل ها را گسست هایی در پوسته صلب زمین می داند که با جابجایی همراه است و یادآور شد: با نگاهی به زمین لرزه های تاریخی می توان دریافت که در کدام مناطق چه زلزله هایی و با چه بزرگی رخ داده است.

این محقق ایرانی؛ وی عیوب را به باتری ذخیره تشبیه کرد و توضیح داد: عیوب از طریق فشار در یاتاقان ها انرژی کشسانی را جمع می کنند و زمانی که به آستانه لغزشی می رسند شروع به کار می کنند و به یکباره انرژی خود را تخلیه می کنند.

وی از زمان‌های بدون زلزله یا کم‌زلزله به‌عنوان دوره بین‌لرزه‌ای یاد کرد و گفت: زمانی که گسلی در صدد رهاسازی انرژی باشد، می‌تواند مقداری از انرژی را آزاد کند. این همه فیزیک ساده زمین لرزه ها است، اما آنها پیچیده هستند، بنابراین ما امروز نمی توانیم زلزله را پیش بینی کنیم، اما می توانیم آنها را پیش بینی کنیم.

  تیک‌های آبی قدیمی توییتر از 31 آوریل حذف خواهند شد

به گفته بربریان، «پیش‌بینی زلزله» به معنای اعلام اینکه در چند سال آینده کدام زلزله‌ها رخ می‌دهد و «پیش‌بینی زلزله» به معنای تعیین زمان و مکان دقیق زلزله‌های آینده است.

زمین شناس ایرانی آکادمی علوم نیویورک، «پیش بینی زلزله» را یک قدم جلوتر از «پیش بینی زلزله» می داند و ادامه می دهد: برای پیش بینی زلزله باید تمام انرژی گسل یا بخشی از آن تخلیه شود. در یک رویداد لرزه ای؛ بنابراین، شناسایی رفتار خطاها مهم است.

زلزله هایی که بشریت را از خواب بیدار کرد

بربریان با بیان اینکه 3 رخداد لرزه ای مهم و تاریخی باعث تحولی قاطع در جوامع شد، گفت: یکی از این زمین لرزه ها زلزله سال 1906 سانفرانسیسکو به بزرگی 7.9 ریشتر بود و بیشتر کشته شدگان این حادثه بر اثر آتش سوزی بوده است، نه رویداد زلزله دومین زمین لرزه سرنوشت ساز، زلزله 7.9 ریشتری 1923 در کانتو ژاپن بود که پس از آن دانشمندان در آن کشور شروع به تدوین قوانین لرزه ای برای سازه ها کردند.

وی سومین زلزله دگرگونی را زلزله 1925 سانتا باربارا در آمریکا با قدرت 6.5 ریشتر خواند و یادآور شد: آمریکا اولین کشوری است که از سال 1927 کد UBS را برای سازه ها ایجاد کرد و تاکنون اکثر کشورها از جمله ایران این حروف را توسعه داده اند. کد طبق ضوابط تدوین شده، آسیب دیدن سازه در زلزله اشکالی ندارد، اما ثابت ماندن آن مهم است.

زلزله دوقلو در ترکیه و سوریه

این پیشکسوت زلزله شناسی و دانش ژئوتکنیک ایران با اشاره به زلزله ۷.۸ ترکیه و سوریه در ۱۵ بهمن گفت: این زمین لرزه در گسل طولانی آناتولی شرقی است که زلزله تاریخی بیش از ۷.۷ قهرمان از مراش ترکیه در سال ۱۸۲۲ را به وجود آورد. دانشمندان و متفکران این کشور و جهان می دانند که از آنجایی که یک زلزله تاریخی در این منطقه رخ داده است، این گسل نیز یک زلزله جانبی محسوب می شود.

وی افزود: بررسی زمین لرزه در ترکیه نکات آموزنده ای دارد از جمله اینکه یک زلزله می تواند بعد از چند دقیقه یا چند روز گسل دیگری را در فاصله 90 تا 100 متری فعال کند و باعث زلزله های دیگری شود.

به گفته وی، نمونه‌هایی از رویدادهای دو و سه‌گانه در ایران نیز رخ داده است و شاهد بوده‌ایم که یک گسل می‌تواند باعث ایجاد گسل دیگر شود که نمونه آن زلزله قطور در شمال غرب ایران در سال 2020 است که دو زلزله در فاصله زمانی 2000 را به وجود آورد. زمان.خلق معین

وی با اشاره به ویرانی های ناشی از زلزله در ترکیه بیان کرد: این زمین لرزه دوقلویی باعث شد که خط ریلی 5 متری به شکل S تبدیل شود. همچنین بر اساس آخرین آمار، 52 هزار نفر در ترکیه و سوریه جان خود را از دست دادند، 109 هزار و 100 نفر مجروح شدند، یک میلیون و 250 هزار نفر بی خانمان شدند، 6 میلیون نفر آواره و 100 هزار ساختمان تخریب شد. در ترکیه، مقیاس ویرانی 11 استان را شامل می شود که شامل 14 میلیون نفر جمعیت است.

  طرفداران علاقه زیادی به ساخت نسخه بازسازی شده Persona 3 و بازسازی Persona 2 دارند

بربریان ادامه داد: ارزیابی بانک جهانی از ویرانی های ترکیه دو هفته پس از زلزله خسارت را 34 میلیارد دلار اعلام کرد و یکی از مؤسسات ترکیه خسارت بازیابی را 118 میلیارد دلار برآورد کرد. این دو عدد به این معنی است که هزینه غرامت یک زلزله بزرگ 34 تا 118 میلیارد دلار است، در حالی که ترکیه می توانست با کسری از این بودجه از این زلزله جان سالم به در ببرد.

وی افزود: نکته عجیب دیگر در مورد این زمین لرزه این است که حداکثر شتاب گرانش زمین که روی خط گسل حک شده بود 2G بوده است در حالی که شتاب گرانش زمین که 9.8 متر بر مربع یا 1G است و شتاب در آیین نامه اعلام شده است که زلزله ترکیه در نظر گرفته شده و با توجه به آن احتمال وقوع زلزله داده شده است، شتاب 1.1G است، یعنی سازه ها برای شتاب 2G قابل تثبیت نیستند.

این پژوهشگر ایرانی تاکید کرد: علت آسیب ها و ویرانی های زیاد در ترکیه عدم اعمال صحیح مقررات ضد لرزه ای و ساخت سازه های پایدار در برابر زلزله است. معمولا در هنگام ساخت اشیا تخلفاتی صورت می گیرد که با دادن رشوه جبران می شود و این اتفاق در ترکیه به وفور رخ می دهد. همچنین دیدیم که فرودگاه آتای ترکیه بر روی ناحیه گسلی ساخته شده و باند آن فرودگاه بر اثر گسل این زلزله قطع شده است.

ایران و زلزله های آن

یکی از اعضای آکادمی علوم نیویورک با تاکید بر اینکه در همه مناطق ایران زمین لرزه وجود دارد و زلزله های کمی فقط در مناطق کویری رخ می دهد، گفت: ایران از سال 1968 آیین نامه ای دارد یعنی. 55 سال پیش و به روز شده آن دارای سابقه اجتناب به دلیل ساخت و ساز در منطقه گسل از سال 1983، یعنی. 40 سال پیش شهرهای بم و بروات نباید در زلزله 6.6 ریشتری سال 1385 تخریب می شد و در زلزله 7.3 ریشتری سال 1396 باید چندین شهر در منطقه سرپل ذهاب تخریب می شد.

وی با بیان اینکه در 43 سال گذشته دولتمردان کشور از زلزله و آمادگی کشور در راستای تبلیغ و آموزش فرهنگ زلزله درس نگرفته اند، ادامه داد: در این سال ها مدیریت بحران در کشور انجام شده است. یک بحران بود

بربریان به دوره تکراری زلزله ها نیز اشاره کرد و توضیح داد: بیش از 10 گسل مهم در تهران وجود دارد و ده ها گسل کوچک و چندین گسل دیگر که به دلیل پوشیده شدن توسط آبرفت ها از آنها اطلاعی نداریم. در سال 974، یعنی از 856 تا 1830، 6 زمین لرزه بزرگتر از 7 ریشتر در محدوده تهران و ری رخ داده است که محاسبات ما حاکی از دوره تکرار زلزله 162 ساله است. از آخرین زلزله بزرگ تهران در سال 1830 است. قرار بود در سال 1992 زلزله بزرگ دیگری در ایران رخ دهد اما این اتفاق نیفتاد.

  انیمیشن دنیای عجیب (2022) را تماشا کنید | ماجراجویی در عالم اموات

وی افزود: مشکل محاسباتی این بود که این 6 زمین لرزه بزرگ روی گسل های مختلف تهران اتفاق افتاده است و نمی دانیم کدام زمین لرزه روی کدام گسل اتفاق افتاده است، بنابراین به دنبال پاسخ این سوال بودیم که آیا دو زلزله رخ داده است؟ که آیا در هنگام شکست رخ داده است تا بتوانیم دوره بازگشت را بر اساس داده های آن پیدا کنیم و به پیشگیری و پیش بینی زلزله بپردازیم.

بربریان تصریح کرد: تحقیقات ما در این منطقه نشان داد که در سال های 958 و 1830 دو زمین لرزه روی یک گسل روی داده است یعنی فاصله زمانی 958 تا 1830 872 سال است و محاسبات ما دوره بازگشت را 436 سال نشان می دهد. با افزودن این عدد به سال 1830، آخرین زلزله تهران، 2266 سال بدست می آید. یعنی در سال 2266 تهران شاهد یک زلزله بزرگ خواهد بود.

تقویت زمین لرزه با فرونشست

بربریان در خصوص برخی ادعاها مبنی بر تاثیرات فرونشست زمین و کاهش آب دریاچه ارومیه بر رخدادهای لرزه ای، گفت: فرونشست در تهران به دلیل افت آب های زیرزمینی به دلیل پمپاژ بی رویه آب های زیرزمینی است که به تدریج منجر به رخدادهای لرزه ای و این روند می شود. همچنین کاهش سطح آب دریاچه ارومیه نمی تواند تنش لرزه ای را افزایش دهد.

مانوئل بربریان زمین شناس ایرانی ارمنی الاصل و از پیشگامان زلزله شناسی و علوم زمین ساختی در ایران و از اعضای آکادمی علوم نیویورک است.

مانوئل بربریان موفق به ارائه بیش از 300 مقاله در زمینه های زلزله شناسی، زلزله شناسی زمین ساختی، زمین شناسی زلزله، ارزیابی ریسک لرزه ای، زمین ساخت، زمین شناسی منطقه ای، زمین شناسی ساختاری، زمین شناسی میدانی، نقشه های زمین شناسی، علوم محیطی و مهندسی به زبان فارسی و انگلیسی شده است. ..

مقالات کلیدی او در زمین شناسی ایران هنوز مرجع بسیاری از مطالعات زمین شناسی ایران است و بسیاری از سوالات حل نشده زمین شناسی ایران را حل کرده است.

دکتر بربریان به عنوان یکی از زلزله شناسان بزرگ جهان، در بسیاری از موسسات و انجمن ها مانند آکادمی علوم نیویورک، موسسه زمین شناسان حرفه ای آمریکا، انجمن پیشرفت علم آمریکا، موسسه آمریکایی تحقیقات مهندسی زلزله، انجمن فلسفی کمبریج، انجمن زمین شناسی لندن، انجمن زمین شناسی آمریکا، ژئوفیزیک آمریکا، انجمن لرزه نگاری آمریکا، و موسسه بین المللی پیشگیری و کاهش خطرات طبیعی کانادا.

کتاب وی با عنوان «تغییر شکل قاره ای فلات ایران» (626 صفحه به زبان انگلیسی) در دومین دوره کتاب سال از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال در رشته زمین شناسی برگزیده شد. جمهوری اسلامی ایران در سال 1364.

منبع: آخرین خبر

دیدگاهتان را بنویسید