«هیدروکربن آروماتیک چند حلقه ای» (PAH) یکی از ترکیباتی است که معمولاً در دود سیگار و اگزوز وسایل نقلیه یافت می شود که باعث آلودگی هوا می شود. اکنون محققان کشف کرده اند که این ترکیبات شیمیایی می توانند بر ساختارهای مغز تأثیر بگذارند که خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش می دهد.
به گزارش Phys، پپتید آمیلوئید بتا (AB) که در مغز بیماران آلزایمر یافت می شود، ایزوفرم های مختلفی دارد و در ساختار خود حاوی 42 اسید آمینه است. مطالعات قبلی نشان داده است که قرار گرفتن مکرر ماهی در معرض نوعی PAH معروف به “بنزوآلفاپیرن” (B[a]پ) پپتید AB42 را در مغز افزایش می دهد و باعث ایجاد مشکلاتی در عملکردهای شناختی، حرکتی و حافظه می شود.
اگرچه تجمع پپتیدهای AB و تشکیل الیگومرهای آن در حضور گونههای PAH مانند فنانترن، پیرن و B[a]P افزایش می یابد، اما دانشمندان نمی دانند که چه نوع واکنش مولکولی بین پلی پپتیدهای AB و PAH ها رخ داده است. بنابراین، محققان دانشگاه توکیو، ژاپن و دانشگاه نظربایف قزاقستان، در مطالعه ای به دنبال بررسی اثر هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای بر ساختار پپتید AB42 بودند.
خطر ابتلا به آلزایمر ممکن است با قرار گرفتن در معرض هوای آلوده افزایش یابد
مطالعه آنها نشان داد که پلی پپتیدهای بتا آمیلوئید در مواجهه با انواع PAH پاسخ قوی نشان می دهند و شروع بیماری آلزایمر را بدتر می کنند. محققان دریافتند که ساختار مونومر پپتید AB42 تحت تأثیر B[a]P، «نیکوتین» و فنانترن قرار داده شده است و این رویداد ممکن است بر پیشرفت بیماری آلزایمر تأثیر بگذارد.
این تحقیق نه تنها تأثیر آلایندههای آلی بر مونومر پپتید AB را در سطح مولکولی بررسی کرد، بلکه راهنماییهایی برای درمان بیماری آلزایمر ارائه کرد و خواستار توجه بیشتر به تأثیر آلودگی هوا بر ایجاد اختلالاتی شد که به نورونهای مغز آسیب میرسانند. .
شایان ذکر است که هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای نیز از احتراق ناقص مواد آلی و پختن تولید می شوند. گفته می شود بیشترین میزان این آلاینده در آشپزخانه ها، ایستگاه های آتش نشانی و کشتی های چینی ثبت شده است.
نتایج این تحقیق در Frontiers of Environmental Science & Engineering منتشر شده است.
منبع: دیجیاتو