الیریا، راوی کتاب، گوشه امن خانه اش در منهتن را ترک می کند، به جای اینکه بماند و شاهد نابودی زندگی اش باشد، از خانه، زندگی، اقوام و کشورش فرار می کند. او نه تنها می خواهد از شوهرش جدا شود، بلکه می خواهد از همه چیز نیز جدا شود. از گذشته، خاطرات، تخیلات و ترس های او. در این کتاب زنی را می بینیم که بیشتر تنهاست و افکار و خاطراتش را غربال می کند، جستجویش بیشتر تاریک و شخصی است. نویسنده راوی اول شخص را برای روایت داستان انتخاب کرده است و در ابتدای کتاب خواننده وارد مغز زنی می شود که دچار حمله عصبی شده است و تنها چیزی که می داند این است که وضعیت فعلی راوی بسیار است. پیچیده و دشوار است و مدام او را زیر سوال می برند. این کتاب می توان گفت سفرنامه بسیار صمیمی از سفرهای درونی و بیرونی راوی است. در واقع، سبکی که کاترین لیسی در داستان خود دنبال می کند، سبک ساموئل بکت است، اما او از سبک منحصر به فرد خود در روایت خود استفاده می کند و به سادگی از بکت تقلید نمی کند. لیسی در این کتاب نثری عاشقانه و شاعرانه دارد. شاید این کتاب دردناک باشد، اما رگه هایی از طنز نیز دیده می شود و عنصر تعجب در کتاب وجود دارد.
رمان «هیچکس هرگز گم نمی شود» لیسی اولین اثر این نویسنده آمریکایی است، اما بسیار خوش درخشید و مورد استقبال بسیاری از منتقدان، مجلات و روزنامه ها قرار گرفت. نیویورک تایمز او نثر این کتاب را «رویایی و در عین حال خشن» خواند. مجله تایم اوت او آن را «قطعا بهترین کتاب سال» نامید. این اثر نیز در فهرست بهترین کتاب های سال 2014 قرار دارد نیویورکر قرار گرفت. لس آنجلس تایمز او در یک بررسی، کاترین لیسی را بهطور قطع «یکی از نترسترین نویسندگان امروز» توصیف کرد.
اولین کتاب لیسی که مورد تحسین بین المللی قرار گرفت به آلمانی، اسپانیایی، ایتالیایی، فرانسوی و هلندی ترجمه شد و در فهرست نهایی جایزه شیرهای جوان کتابخانه عمومی نیویورک برای ادبیات داستانی قرار گرفت. لیسی برای این کتاب برنده جایزه وایتینگ 2016 شد.
نقدی بر رمان هیچ کس هرگز گم نشده است
الیریا بدون اینکه به کسی بگوید، ناگهان شوهر و زندگی عادی خود را در منهتن ترک می کند و برای فرار از یکنواختی زندگی روزمره و غم و اندوه پس از خودکشی خواهرش، بلیط یک طرفه به آن سوی دنیا، نیوزلند می گیرد. او در نیوزیلند بی پروا رفتار می کند، سوار بر ماشین های ناآشنا می شود، در مکان های دورافتاده و کلبه های متروک می خوابد. او آنقدر در غم خودش غوطه ور است که حتی این سمت عجیب را هم نمی بیند و در عین حال خواننده با راوی همدردی می کند و زیبایی این طرف را نمی بیند. الیریا چنان برازنده رفتار می کند که غریبه ها اغلب ترس او را با شجاعت اشتباه می گیرند. وقتی سرانجام با همسر و مادرش تماس می گیرد، واکنش های آنها به جای تشویق او به بازگشت، او را وادار می کند که به تلاش های خود برای ناپدید شدن ادامه دهد، اما متوجه می شود که همه این تلاش ها برای فرار و ناپدید شدن کاملاً بیهوده است.
در طول این سفر درونی و بیرونی، داستانی که الیریا با خود حمل میکند به آرامی پدیدار میشود: خودکشی خواهرش، درد مشترکی که او و شوهرش را به هم نزدیک کرد، و دردهای فردی که آنها را از هم جدا کرد.
الیریا که در احساسات ترس، اضطراب و بی تفاوتی گرفتار شده است، تاریکی را که در اعماق وجودش نهفته است را آشکار می کند. شاید بزرگترین تراژدی که راوی در کتاب متوجه می شود این است که هر چقدر هم از زندگی قدیمی خود دور شود، هرگز نمی تواند از خود فرار کند. پارانویای الیریا و ترسهای روانشناختی و مسائل ذهنی او موضوع اصلی کتاب است – چگونه میتوان آسیب عاطفی را در یک رابطه ترمیم کرد و اینکه تنهایی در نهایت یک پدیده جهانی است.
برای نویسنده کتاب، هیچ کس هرگز گم نشده است
کاترین لیسی نویسنده آمریکایی متولد 1985 است. “هیچ کس هرگز گم نمی شود” اولین رمان این نویسنده توسط فرار، اشتراوس و ژیرو منتشر شد. نام این کتاب از یکی از اشعار جان بریمن شاعر و کاشف آمریکایی به نام «آهنگ رویا ۲۹» گرفته شده است. پس از انتشار این کتاب، لیسی به عنوان یکی از بهترین رمان نویسان جوان آمریکایی گرانت در سال 2017 معرفی شد و دومین رمان او با عنوان پاسخ ها همچنین در همان سال منتشر شد. این کتاب همچنین نقدهای مثبتی دریافت کرد و باعث شد او را با دان دلیلو، یکی از چهار نویسنده برتر زمان خود، که برنده بیش از 25 جایزه معتبر بینالمللی بود، و مارگارت اتوود، نویسنده مشهور کانادایی که بیش از پنجاه جایزه ادبی بینالمللی را از آن خود کرد، مقایسه شود. جوایز . لیسی در مصاحبه ای با مجله این کار را انجام داد ووگ دده گفت: «حتی به عنوان مردی که «هیچ کس هرگز گم نشده است» را نوشت، واقعاً نمی توانم به جای او صحبت کنم. این متن از آن متن هایی است که از یک شخص به جا مانده و آن شخص دیگر وجود ندارد. هم غمگینم میکند و هم آرامم میکند، زیرا کسی که هستی و آنچه فکر میکنی خیلی زود ناپدید میشود.»
رمان پیو این نویسنده در سال 2020 و آخرین اثر کاترین لیسی با نام بیوگرافی ایکس در سال 2023 منتشر شد.
وقتی صحبت از ترجمه کتاب می شود، هیچ کس گم نمی شود
کتاب «هیچوقت گم نمیشود» با ترجمه ملیحه بهارلو توسط انتشارات چشمه منتشر شده است.
این مترجم که به ترجمه شعر، داستان و نمایشنامه می پردازد، پیش از این کتاب های «هیچ چیز دو بار اتفاق نمی افتد» نوشته «ویساوا شیمبورسکا» و «توهمات یک مهاجر» نوشته کارلوس دراموند آندراد، مجموعه داستان کوتاه «اتاق تاریک» نوشته تنسی ویلیامز را از انتشارات Česme و «زندگی است» ترجمه کرده است. واقعا اینجوری؟” شعر و نمایشنامه راجر واترز چگونه تاریخ کمونیسم را برای بیماران روانی توضیح دهیم؟ نوشته ماتی ویسنییک توسط انتشارات کتاب فانوس منتشر شده است. به خرید کتاب با قیمت مناسب می توانید از وب سایت Benobook درخواست دهید.