این روزها ناسا مشغول آماده شدن برای سفر به ماه است. سفری که می تواند آینده بشریت را برای همیشه تغییر دهد و با موفقیت های چند دهه گذشته متفاوت است.
استخراج اکسیژن از خاک ماه گام مهمی برای ماندن در فضا است
طبق برنامه ناسا، فضانوردان در سال 2025 به عنوان بخشی از ماموریت آرتمیس 3 روی ماه قدم خواهند زد. این اقامت کمتر از یک هفته طول می کشد. با این حال، انتظار می رود در سفرهای آینده هم مدت اقامت و هم تعداد فضانوردان افزایش یابد. حال، چرا توانایی استخراج اکسیژن از خاک ماه اینقدر مهم است؟ ناسا در حال بررسی ساخت ایستگاه های دائمی در ماه است و آژانس فضایی ژاپن با همکاری تویوتا می خواهد کامیون های قمری را آماده کند.
در واقع، از آنجایی که نیروی گرانشی ماه قابل مقایسه با زمین نیست، پرتاب موشک از سطح آن و سفر به سیارات دیگر آسان تر خواهد بود. شاید یکی از مهم ترین مشکلات در اجرای این برنامه جاه طلبانه تامین اکسیژن بود که اکنون به لطف دانشمندان ناسا حل شده است. دانشمندان مرکز فضایی جانسون ناسا توانسته اند برای اولین بار در محیط خلاء، اکسیژن را از نمونه شبیه سازی شده خاک ماه استخراج کنند.
برای این منظور از دوربین کروی مخصوص به قطر 4.5 متر استفاده شد. شرکت فضایی سیرا به طور ویژه یک راکتور کربوترمال برای این منظور طراحی و در اختیار ناسا قرار داد. برای این منظور، خاک ماه شبیه سازی شده ذوب شد و اکسیژن با فرآیند احیای کربوترمال استخراج شد.
دانشمندان همچنین می خواستند این آزمایش تا حد امکان شبیه به شرایط روی ماه باشد. بنابراین برای شبیه سازی گرما با استفاده از متمرکز کننده خورشیدی از لیزر پرقدرت استفاده شد. گرم شدن خاک ماه دانشمندان را قادر ساخت تا مونوکسید کربن را با استفاده از طیف سنج MSolo شناسایی کنند.
این فناوری ظرفیت تولید چندین برابر وزن خود را در طول یک سال دارد. به این ترتیب امکان ماندن افراد در ماه فراهم خواهد شد. آزمایش موفقیت آمیز استخراج اکسیژن از یک نسخه شبیه سازی شده از خاک ماه باعث شده است که این فناوری به سطح آمادگی 6 برسد، یعنی می توان آن را در فضا آزمایش کرد.
با توجه به اینکه فناوریهای مختلف مورد نیاز برای حضور پایدار انسان در ماه مانند تکههایی از یک پازل جمعآوری شدهاند، اگر بشر در دو دهه آینده حضور بسیار گستردهای در منظومه شمسی داشته باشد، دور از ذهن نخواهد بود.
منبع: آخرین خبر