وقوع ماه گرفتگی تا 19 سال آینده دیگر رخ نخواهد داد

مهندس مسعود عتیگی با اشاره به واقعه ماه گرفتگی گفت: با توجه به اینکه مدار ماه نسبت به مدار زمین زاویه 5.1 درجه دارد، بدیهی است که این دو مدار (مدار ماه و مدار زمین زمین) هر یک را قطع می کنند. دیگر در دو نقطه اینها “گره” نامیده می شوند و “خط گره” با اتصال دو گره به یکدیگر به دست می آید.

وی ادامه داد: زمانی که این خط گره ای به سمت خورشید باشد، ساکنان کره زمین در ماه نو و ماه کامل (ماه بدر) به ترتیب شاهد خورشید گرفتگی یا ماه گرفتگی خواهند بود.

عتیقی خاطرنشان کرد: عصر روز جمعه 25 اردیبهشت ماه جاری و دو هفته پس از خورشید گرفتگی کامل حلقوی روز پنجشنبه 31 فروردین ماه سال جاری که در قاره استرالیا قابل مشاهده بود، ماه گرفتگی رخ خواهد داد که از نوع “پنجمبرال”.

مدیرعامل انجمن دوستداران نجوم ایران خاطرنشان کرد: به دلیل کاهش نامحسوس نور ماه در ماه گرفتگی نیمه شبه ماه گرفتگی، معمولاً این نوع ماه گرفتگی مورد توجه رصدگران و عکاسان نجومی قرار نمی گیرد، اما ماه گرفتگی در 25 اردیبهشت ماه سال جاری پس از خسوف صبح شنبه 24 بهمن 1395 عمیق ترین ماه گرفتگی است و تا 19 سال بعد دوباره رخ نخواهد داد، یعنی در شب دوشنبه 16 مهر 1421 در چنین شرایطی رخ خواهد داد. .

وی تاکید کرد که ماه گرفتگی 1421 در ایران قابل مشاهده نیست. او فکر می کند ماه گرفتگی نیمه شبه ماه در 15 می این ماه در مقایسه با ماه گرفتگی تاریک فرصت مناسبی برای مشاهده است.

  انتشار اولین تریلر سریال پرسی جکسون

عتیقی با بیان اینکه علاقه مندان به نجوم در کشور رصد این رویداد نجومی را از دست ندهند، یادآور شد: خوشبختانه این ماه گرفتگی با چشم غیر مسلح در سراسر کشور قابل مشاهده است.

مدیرعامل انجمن دوستداران نجوم ایران ادامه داد: ماه گرفتگی 25 اردیبهشت ماه جاری در ساعت 18:44 دقیقه و 11 ثانیه به وقت کشورمان آغاز می شود اما در آن زمان ماه در تهران زیر افق خواهد بود و نخواهد بود. قابل رویت. طلوع ماه حوالی ساعت 19 روز جمعه در تهران به همراه صورت فلکی ترازو از افق جنوب شرقی ظاهر می شود.

وی لحظه اوج این ماه گرفتگی را 20:52 دقیقه و 58 ثانیه ذکر کرد و یادآور شد: در این لحظه ماه در آسمان دیده می شود.

عتیقی با بیان اینکه ماه گرفتگی پیش رو در ساعت 23 و 11 دقیقه و 45 دقیقه شب جمعه 24 اردیبهشت ماه به پایان می رسد، گفت: این ماه گرفتگی در قاره های اروپا، آسیا، استرالیا و آفریقا و همچنین اقیانوس آرام، اقیانوس اطلس رخ خواهد داد. و اقیانوس هند نیز در قطب جنوب قابل مشاهده خواهد بود.

مدیرعامل انجمن دوستداران نجوم ایران با بیان اینکه ماه گرفتگی دو نوع دیگر نیز دارد، گفت: یکی از انواع ماه گرفتگی جزئی است و زمانی رخ می دهد که بخشی از ماه از زیر سایه زمین می گذرد.

عتیقی نمونه دیگری از ماه گرفتگی را ماه گرفتگی کامل خواند و در این باره توضیح داد: در ماه گرفتگی کامل، تمام ماه در سایه زمین است اما در ماه گرفتگی نیمه شب هیچ بخشی از ماه در سایه نیست. زمین، به همین دلیل در گذشته و در نجوم باستان به آن «کسوف نامرئی» می گفتند.

  Google Bard روز به روز هوشمندتر می شود. قابلیت کدنویسی نیز ارائه شده است

وی یادآور شد: ماه گرفتگی شب جمعه 25 اردیبهشت متعلق به ساروس 141 است که 72 خسوف در آن واقع شده است. اولین خسوف این ساروس بیش از 414 سال پیش در شامگاه دوشنبه چهارم شهریور 987 خورشیدی به صورت نیمه‌جمجمه رخ داده است و آخرین کسوف این دوره نیز 865 سال بعد در روز دوشنبه 20 اکتبر 2267 خورشیدی در نیمه‌خسوف رخ خواهد داد. .

به گفته این محقق آماتور نجوم، کسوف 15 می سال جاری، بیست و چهارمین ماه گرفتگی از 72 کسوف این ساروس است.

مدیرعامل انجمن دوستداران نجوم ایران ادامه داد: در این ساروس 32 گرفت نیمه شبه، 14 گرفت جزئی و 26 خسوف کامل رخ می دهد.

عتیگی ساروس را واژه ای بابلی به معنای دوره می داند و می افزاید: این واژه به دوره های تکرار ماه گرفتگی یا خورشید گرفتگی در شرایط یکسان اطلاق می شود که برابر با 18 سال و 11 روز و 7 ساعت و 49 دقیقه است. .

منبع: آخرین خبر

دیدگاهتان را بنویسید