مدیر عامل شرکت شاتل: محدودیت ها بیشتر از قیمت اینترنت به مردم فشار می آورد

احمدرضا نخجوانی، مدیرعامل گروه شرکت‌های شاتل در گفت‌وگو با دیجیاتو از سیاست‌های معیوب دولت در قیمت‌گذاری اینترنت انتقاد کرد. به گفته وی، در حالی که این موضوع زمینه را برای نابودی صنعت ارتباطات و از بین رفتن فعالان این حوزه فراهم می کند، برخی از بحث تثبیت قیمت اینترنت به عنوان تبلیغات استفاده می کنند. به گفته وی، این افراد در شرایطی که محدودیت های فعلی اینترنت مضرتر از قیمت اینترنت است، «به سینه خود مدال می چسبانند که نگذارند قیمت ها بالا برود».

نخجوانی اعلام کرد که نزدیک به 6 سال است که قیمت خدمات اینترنتی را ثابت نگه داشته اند و به اپراتورها اجازه افزایش قیمت این خدمات را نمی دهند. او توضیح داد:

این در حالی است که تنها 20 تا 25 درصد از کل هزینه خدمات اینترنت، هزینه پهنای باند و امکانات مخابراتی و هزینه سایر اجزای کل هزینه مانند انرژی انسانی، سرمایه و تجهیزات مصرفی و غیره است. رشد تدریجی همگام با تورم و نرخ ارز. و این در کشور ماست که تورم افسارگسیخته و رشد قیمت سالانه بین 50 تا 100 درصد دارد.»

مدیرعامل شاتل می داند که مشکل اصلی این است که از تثبیت قیمت اینترنت برای تبلیغات استفاده می شود. وی در این خصوص گفت: آقایان این مدال را بر سینه خود می زنند که وقتی سهم هزینه اینترنت ثابت در هزینه خانوار کمتر از نیم درصد و حتی کمتر از بسیاری از افراد کمتر است، نمی گذارند قیمت ها افزایش یابد. اقلام مهم در سبد خانوار؛ همانطور که بارها به مردان گفته ایم، یک خانواده چند نفره در ماه دو تا سه کیلوگرم هویج یا گوجه فرنگی برای دسترسی به اینترنت خرج می کنند. همین طور است، آقایان اگر نگران تورم و معیشت مردم هستند، مسائل بسیار مهم تری را در دستور کار قرار دهند.

وی ادامه داد: آسیب تثبیت قیمت‌های دولتی به مردم و خود کشور بازمی‌گردد. زیرا این سیاست نامناسبی که در پیش گرفته شده است منجر به نابودی صنعت ارتباطات و از بین رفتن فعالان این عرصه خواهد شد. همانطور که در حال حاضر می بینید، فقط چند شرکت معتبر و قدیمی که از چند سال پیش می شناختیم هنوز فعال هستند و چند هزار نفر در این چند سال اصلاح شده اند. در عین حال نگاهی به کیفیت و سرعت خدمات اینترنت نشان می دهد که ارتباطات ثابت ایران در جایگاه بسیار ناشایستی قرار دارد و در رتبه 140 جهان قرار دارد! متأسفانه عدم اجازه افزایش قیمت به توسعه و سرمایه گذاری آسیب جدی وارد کرده و آینده نامطلوبی را برای کشور رقم خواهد زد.

  آیا استفاده از اینترنت ماهواره ای قانونی است؟

به گفته وی، این رسم غلط از گذشته شکل گرفته است که برخلاف تمام آموزه های اقتصاد و تجربه بیش از یک قرن جهان، قیمت خدمات در بازار رقابتی باید توسط دولت تعیین و تعیین شود. وی در این خصوص گفت: هر وقت با کسانی که دغدغه گرانی ها را دارند صحبت می کنیم موضوع رفاه و رضایت مردم را مطرح می کنند در حالی که اگر به دنبال چنین موضوعی هستیم باید به فکر ارتقای کیفیت و رفع محدودیت های گسترده باشیم. یک بار برای همیشه به اینترنت دسترسی دارند.”

با این حال، وزارت ارتباطات در سال 2019 اعلام کرد که برای جبران عدم افزایش قیمت کلی اینترنت، قیمت اینترنت FCPها را کاهش داده است. حال سوال این است که آیا این سیاست جواب داده است یا خیر؟ نهجوانی در پاسخ به این سوال به دیجیاتو گفت:

وی افزود: از آخرین مصوبه قیمت و مشخصاً مصوبه 266 کمیسیون تنظیم مقررات حداقل 5 سال و نیم می گذرد که میانگین هزینه اپراتورها بین 500 تا 1000 درصد و نرخ ارز نزدیک به 20 برابر شده است. در طول این مدت. در این شرایط، طبق قطعنامه 313 در مارس 2019، هزینه پهنای باند اینترنت (و نه حتی هزینه انتقال) را 20 درصد کاهش دادند که اگر هزینه انتقال بین استانی را حذف کنید، سهم هزینه پهنای باند در هزینه کل خدمات اپراتور ثابت تنها 15-20 درصد است. این به این معنی است که این مصوبه توانسته حدود 4 درصد هزینه های دریافت کنندگان مجوز را کاهش دهد.

این در حالی است که صورت های مالی شرکت ارتباطات زیرساخت – واردکننده انحصاری اینترنت در کشور و زیرمجموعه وزارت ارتباطات – درآمدهای چند صد میلیارد تومانی را نشان می دهد. مدیرعامل شاتل در پاسخ به سوال دیجیاتو مبنی بر اینکه هم اکنون و با توجه به این آمار معادله زیرساخت و اپراتور چیست، گفت:

بدیهی است که اپراتورها از خدمات زیرساختی انحصاری استفاده می کنند و مجاز به ارائه پهنای باند اینترنت یا انتقال استانی به تنهایی نیستند و باید قیمت آن را بپذیرند. در این بین توجه داشته باشید که در یک سال گذشته بحث بسیار جدی در مورد بازنگری در قیمت خدمات شرکت های ارتباطات زیرساخت مطرح بوده و بارها اعلام کرده ایم که در صورت عدم راه حلی برای قیمت تمام شده پایان خدمات اینترنت، مصرف کنندگان، این افزایش قیمت اپراتورها نابود خواهد شد. او انجام می دهد.”

اما اکنون سوال مهمتر این است که در صورت افزایش قیمت اینترنت و رفع برخی انحصارها، آیا اپراتورهای بزرگ ثابت قادر به ارائه فناوری فیبر نوری به مصرف کنندگان هستند یا صرفا برای بقای شرکت ها افزایش قیمت لازم است. به ارائه فناوری دهه 90 ادامه دهید؟

  بهترین سایت برای خرید فالوور اینستاگرام چیست؟

مدیرعامل شاتل در پاسخ به این سوال که معتقد است با تغییر یا آزاد شدن قیمت، ارائه خدمات مقرون به صرفه‌تر می‌شود و اپراتورها می‌توانند به بازار خدمات ارائه کنند. حتی الان هم فقط با امید به آینده سرمایه گذاری های هنگفتی در شهرهای بزرگ انجام داده اند. نخجوانی در این باره توضیح داد: اما این سیاست برای ما قابل درک نیست که از یک سو اجازه تغییر قیمت و برهم زدن تعادل بازار را نمی دهیم و از سوی دیگر به یارانه ختم می شویم. اصول حکمرانی بازار و اقتصاد و پیامدهای چنین اقداماتی را می توان در اولین کتاب های اقتصاد کلان یافت.

در این میان، سوال مهم دیگری نیز وجود دارد: با توجه به فضای بسته اینترنت امروز در کشور، آیا مصرف کنندگان در درجه اول به خرید فناوری های جدیدتر اینترنت مانند فیبر نوری علاقه مند هستند؟ همچنین در حالی که وزیر ارتباطات وعده سرعت چند صد مگابیت و حتی بیش از گیگابیت را می دهد، این سوال جدی است که با توجه به محدودیت های اینترنت، کاربران چگونه باید از این سرعت ها استفاده کنند؟ از سوی دیگر، حتی شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه برخی از مشترکان فیبر به دلیل اینکه واقعا نمی توانند از سرعت استفاده کنند، قراردادهای نسبتاً گران قیمت خود را لغو می کنند. آیا این مانعی برای رشد اینترنت ثابت در ایران نیست؟

مدیر عامل شاتل در پاسخ به این استدلال می گوید:

«محدودیت های فوق بحرانی مضاعف برای بازار ارتباطات ثابت و رضایت مصرف کننده ایجاد کرده است. متأسفانه کاربران برای دسترسی به اینترنت باید از VPN استفاده کنند تجربه کاربری آنها هنگام استفاده از فناوری های جدید تفاوت چندانی نخواهد داشت. در واقع این موضوع بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است و قضاوت کیفی آنها بر اساس کیفیت سرویس اینترنت و کیفیت VPN استفاده شده است. لازم به ذکر است که پس از اعمال محدودیت های گسترده، پهنای باند اینترنت این شرکت ده ها درصد کاهش یافته است و بسیاری از کاربران نمی توانند مانند گذشته از اینترنت استفاده کنند که نارضایتی شدید آنها را به همراه داشته است. بدیهی است در چنین شرایطی وضعیت اقتصادی دارندگان مجوز بدتر شده و توسعه شبکه با چالش جدی تری مواجه است.»

منبع: دیجیاتو

دیدگاهتان را بنویسید