هوش مصنوعی مدتی است که بسیار بحث برانگیز بوده و با نفوذ در صنایع مختلف، روز به روز دنیا را بیشتر تغییر می دهد. با این حال، همه این تغییرات لزوما مثبت نیستند. اگرچه هوش مصنوعی فرصتهای جدید و هیجانانگیزی را در بسیاری از زمینهها برای ما انسانها فراهم میکند، اما نمیتوان این واقعیت را نادیده گرفت که این فناوری در حال حاضر هیچ سیستمی برای سنجش استانداردهای اخلاقی یا راستیآزمایی ندارد و این مشکل تصمیمگیری در استفاده از اطلاعات، آن را دشوار میکند.
دقیقاً به همین دلیل است که در دنیای امروزی که بیش از پیش به هوش مصنوعی متکی است، باید همیشه اطلاعاتی را که دریافت می کنید بررسی کنید و از صحت آن مطمئن شوید. از آنجایی که برخی از ابزارهای هوش مصنوعی می توانند اطلاعات را دستکاری کنند، معمولاً درک متفاوت و اشتباهی از متن دارند یا حتی اطلاعات کاملاً اشتباهی به ما می دهند. بنابراین اعتماد کورکورانه به هوش مصنوعی ایده بسیار بدی است و با ارائه 6 دلیل مهم چنین ایده بدی را ثابت خواهیم کرد. با ما در DJ همراه باشید.
1. هوش مصنوعی می تواند کاملا اشتباه باشد!
مردم به طور فزاینده ای در کار روزانه خود به چت ربات های هوش مصنوعی متکی هستند و از این ابزارها برای مواردی مانند نوشتن متن، برنامه ریزی جلسات و حتی تصمیم گیری های مهم استفاده می کنند. با این حال، آسانتر کردن کارها با ابزارهای هوش مصنوعی اغلب هزینه قابل توجهی دارد و این اشتباهاتی است که این فناوری مرتکب میشود.
برای اثبات این موضوع، از ChatGPT خواستیم که اولین کتابی را که برای یادگیری پایتون نوشته شده است، راهنمایی کند. پاسخ هوش مصنوعی این است:
ChatGPT در ابتدا کتاب برنامه نویسی پایتون مارک لوتز را که در سال 1996 منتشر شد، به عنوان اولین کتاب برای یادگیری پایتون ارائه کرد، اما پس از اعتراض ما به این پاسخ و تشخیص نادرست آن، AI Chat بلافاصله پاسخ آن را تغییر داد. مقدمه پایتون (1991) Guido van Rossum را به عنوان اولین آموزش پایتون تصحیح و ذکر کرد! بنابراین، اگرچه ChatGPT توانست خطای خود را در این مثال تصحیح کند، این واقعیت باقی میماند که ابزارهای هوش مصنوعی گاهی اوقات میتوانند پاسخی کاملاً اشتباه بدهند.
چت ربات های هوش مصنوعی اطلاعات محدودی دارند اما برای پاسخگویی به تمام سوالات برنامه ریزی شده اند! آنها برای پاسخ دادن به سوالات به داده های آموزشی خود متکی هستند و در کنار آن، به لطف فناوری یادگیری ماشینی، می توانند از تعامل خود با کاربران یاد بگیرند و بیاموزند. بنابراین اگر هوش مصنوعی از پاسخ دادن امتناع کند و بگوید که پاسخ را نمی داند، نمی تواند خودش را اصلاح کند و چیزهای جدیدی یاد بگیرد! به همین دلیل است که این فناوری جدید گاهی اوقات آن را کاملاً اشتباه می کند و سعی می کند از اشتباهات خود درس بگیرد.
البته اکنون ماهیت هوش مصنوعی این است، اما می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. زیرا اکثر مردم معتقدند پاسخ هایی که دریافت می کنند صحیح است و هیچ اقدامی برای تایید آنها انجام نمی دهند. بنابراین واضح است که خطاهای هوش مصنوعی می تواند منجر به اطلاعات نادرست و گمراه کردن کاربران شود.
2. از هوش مصنوعی به راحتی می توان برای دستکاری اطلاعات استفاده کرد
بر کسی پوشیده نیست که هوش مصنوعی می تواند غیر قابل اعتماد و مستعد خطا باشد، اما یکی از بدترین ویژگی های آن تمایل به دستکاری اطلاعات است! مشکل اینجاست که هوش مصنوعی نمی تواند درک دقیق و کاملی از مفاهیم داشته باشد و این مشکل باعث می شود که اهمیت مسائل را درک نکرده و واقعیت ها را مطابق با اهداف خود تغییر دهد.
این دقیقاً همان چیزی است که در مورد BingChat مایکروسافت رخ داد. ماجرا از این قرار است که اخیراً یکی از کاربران توییتر مدت زمان ساخت فیلم جدید آواتار را از بینگ چت درخواست کرده است، اما این چت ربات هوش مصنوعی از ارائه اطلاعات خودداری کرده و اعلام کرده که این فیلم هنوز اکران نشده است!
البته برخی می گویند که این یک باگ یا یک خطای تصادفی است، اما نمی توان این واقعیت را انکار کرد که فناوری هوش مصنوعی در حال حاضر ناقص است و باید با دقت بسیار مورد استفاده قرار گیرد.
3. هوش مصنوعی می تواند مانع خلاقیت شما شود
امروزه بسیاری از متخصصان، مانند نویسندگان و طراحان، از هوش مصنوعی برای به حداکثر رساندن بهره وری خود استفاده می کنند. با این حال، درک این نکته مهم است که هوش مصنوعی باید به عنوان یک ابزار در نظر گرفته شود، نه میانبری برای انجام سریعتر کارها. درست است که آسان کردن کارها با کمک هوش مصنوعی بسیار وسوسه انگیز به نظر می رسد، اما می تواند به شدت بر خلاقیت شما تأثیر بگذارد.
هنگامی که چت ربات های هوش مصنوعی به عنوان میانبر استفاده می شوند، افراد تمایل دارند به جای ارائه ایده های منحصر به فرد، محتوای آماده را کپی و جایگذاری کنند. این رویکرد ممکن است در ابتدا بسیار جذاب و وسوسه انگیز به نظر برسد زیرا باعث صرفه جویی در زمان و هزینه می شود، اما به هیچ وجه ذهن را درگیر نمی کند و نمی تواند تفکر خلاق را تشویق کند.
به عنوان مثال، طراحان می توانند از ابزار هوش مصنوعی Midjourney برای خلق آثار هنری استفاده کنند، اما تنها با تکیه بر قابلیت های هوش مصنوعی می توان خلاقیت را محدود کرد. بنابراین، به جای کاوش در ایده های جدید، طراح ممکن است خود را صرفاً کپی برداری از طرح های آماده پیدا کند که تأثیر مثبتی بر خلاقیت او نخواهد داشت. یا اگر نویسنده هستید، می توانید از ChatGPT یا دیگر چت ربات های هوش مصنوعی برای انجام تحقیقات خود استفاده کنید، اما اگر از آن به عنوان میانبر برای تولید محتوا استفاده کنید، مهارت های نوشتاری شما دچار رکود می شود.
بنابراین، استفاده از هوش مصنوعی به عنوان ابزاری برای تکمیل تحقیقات بسیار مفید است، در حالی که تنها تکیه بر آن برای تولید محتوا ایده خوبی نیست.
4. از هوش مصنوعی به راحتی می توان سوء استفاده کرد
هوش مصنوعی پیشرفت های زیادی در زمینه های مختلف به همراه داشته است. با این حال، مانند هر فناوری دیگری، همیشه خطر سوء استفاده وجود دارد و می تواند منجر به عواقب شدید شود.
ظرفیت بالای هوش مصنوعی برای آزار، ارعاب و باجگیری از مردم به یک نگرانی بزرگ در دنیای مدرن تبدیل شده است. تاکنون نمونههای زیادی از هوش مصنوعی برای ایجاد تقلبی عمیق، حملات DoS و غیره وجود دارد. و این تهدیدها را نباید نادیده گرفت.
به عنوان یک مثال کلی، استفاده از دیپ فیک برای ایجاد عکس های نامناسب از زنان افزایش یافته و روند نگران کننده ای است. مجرمان سایبری همچنین از حملات DoS مبتنی بر هوش مصنوعی برای جلوگیری از دسترسی کاربران قانونی به شبکه های خاص استفاده می کنند. چنین حملاتی به طور فزایندهای پیچیدهتر میشوند و پیشگیری از آن دشوار است، زیرا هوش مصنوعی میتواند ویژگیهای انسانی را نشان دهد.
علاوه بر همه اینها، در دسترس بودن هوش مصنوعی و امکان استفاده عمومی از قابلیتهای آن، دسترسی به فناوریهایی مانند تشخیص چهره و تصویر را برای هر فردی ممکن میسازد که به نوبه خود خطرات قابل توجهی برای امنیت سایبری به همراه دارد. زیرا گروه های تروریستی نیز می توانند از این فناوری ها برای انجام حملات خود استفاده کنند.
5. درک محدود از موضوعات و مفاهیم
همانطور که در بالا ذکر شد، هوش مصنوعی درک بسیار محدودی از موضوعات دارد که می تواند چالش مهمی در تصمیم گیری و حل مسئله با این فناوری باشد. حتی اگر اطلاعات متن کامل را در اختیار هوش مصنوعی قرار دهید، ابزار قادر به تشخیص تفاوت های ظریف در متن نخواهد بود و بنابراین امکان ارائه اطلاعات نادرست یا ناقص وجود دارد که ممکن است منجر به نتیجه گیری یا تصمیم گیری اشتباه شود.
به همین دلیل است که هوش مصنوعی با الگوریتم های از پیش برنامه ریزی شده ای کار می کند که بر مدل های آماری و تشخیص الگو برای تجزیه و تحلیل و پردازش داده ها تکیه دارند.
به عنوان مثال، یک ربات چت را در نظر بگیرید که برای پاسخ به سوالات مشتری در مورد یک محصول خاص برنامه ریزی شده است. در حالی که هوش مصنوعی می تواند به سؤالات اساسی در مورد ویژگی ها و مشخصات محصول پاسخ دهد، ممکن است در ارائه توصیه های شخصی به مشتریان بر اساس نیازها و سلیقه آنها مشکل داشته باشد.
6. هوش مصنوعی نمی تواند جایگزین قضاوت انسان شود
وقتی صحبت از مسائل پیچیده یا تصمیمات مهم بر اساس ترجیحات ذهنی می شود، اتکای کامل به هوش مصنوعی می تواند بسیار خطرناک باشد.
درخواست از یک سیستم هوش مصنوعی برای تعریف مفهوم دوستی یا انتخاب بین دو مورد بر اساس معیارهای ذهنی می تواند کار بیهوده ای باشد. این به این دلیل است که هوش مصنوعی توانایی درک احساسات، مفاهیم و سایر موارد نامشهود انسانی را که برای درک و تفسیر چنین مفاهیمی ضروری است، ندارد.
به عنوان مثال، اگر از یک هوش مصنوعی بخواهید بین دو کتاب یکی را انتخاب کند، می تواند یکی از آنها را بر اساس رتبه و رتبه ای که در سایت ها و سایر مراجع دریافت کرده است توصیه کند، اما نمی تواند. کتابی را بر اساس سلیقه شخصی، سبک علاقه یا هدفی که به دنبال آن هستید توصیه نمی کند.
از سوی دیگر، یک منتقد انسانی میتواند با ارزیابی ارزش ادبی، ارتباط آن با علایق خواننده و سایر عوامل ذهنی که بهطور عینی قابل اندازهگیری نیستند، بررسی دقیقتر و شخصیتری از کتاب ارائه کند و شما بهعنوان یک خواننده میتوانید کتاب را بهتر کنید. و دقیق تر باشید.
مراقب هوش مصنوعی باشید
اگرچه هوش مصنوعی ثابت کرده است که یک ابزار فوق العاده قدرتمند در زمینه های مختلف است، اما مهم است که از محدودیت ها و مشکلات احتمالی آن آگاه باشید. اعتماد کورکورانه به هوش مصنوعی می تواند بسیار مخاطره آمیز باشد و عواقب قابل توجهی به همراه داشته باشد، زیرا این فناوری هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد و هنوز کامل نشده است.
به یاد داشته باشید که هوش مصنوعی تنها یک ابزار است، نه جایگزینی برای تجربه و قضاوت انسان. بنابراین سعی کنید از این فناوری جدید فقط به عنوان مکمل تحقیقات خود استفاده کنید و برای تصمیم گیری های مهم تنها به آن متکی نباشید. تا زمانی که از زیر و بم هوش مصنوعی آگاه باشید و هوشمندانه از آن استفاده کنید، یک قدم جلوتر خواهید بود و در کار خود بسیار بهتر عمل خواهید کرد.